Vaktlar

Vaktlar

Jag började med vaktlar av en slump. Snart upptäckte jag att de är trevliga och mycket produktiva små fåglar. Enda nackdelen är att de är mycket känsliga för kyla, drag, fukt och uttorkning när de är små de vill också dränka sig om de får tillfälle

Vaktlar lämpar sig för avel på grund av dess korta generationsintervall ca: 3 månader. Jag avlar på vita färg och på storlek.

Avelsprogrammet är följande:

Jag väger och väljer ut de största äggen. När de kläcks går de till en frigolitlåda med värmelampa där de går på torv som strömedel. Torvens låga pH gör det bakteriehämmande. Efter två veckor flyttas de till en ren frigolitlåda med träspån som strömedel och med värmelampa. När de är fyra veckor flyttas de till en större bur med värmelampa endast vid behov. Här går de till dem börjar värpa ca 3-4 veckor då könssorterar jag dem och väger och sorterar ut de största vita hannarna och så flyttar avelsgruppen till en värp bur. Efter tre veckor när hönsen har kommit igång att värpa ordentligt och äggen är befruktade med de utvalda tupparna sparar jag ägg i två veckor till en ny omgång. Sedan är det meningen att sälja hönorna som fortfarande är i början av värp säsongen och slakta tupparna

Jag är fortfarande i början på projektet (2016) Hur många vaktlar jag kommer att ha beror på hur pass bra det går att sälja ägg och djur.

Ett annat projekt är att räkna på produktionskostnaden ett så kallat TB täckningsbidrag. Jag vill se om det är möjligt att hålla ett pris som är intressant för både köpare och säljare.

Jag är inte färdig med TB än men siktar på att kunna hålla följande priser

1 kr/st. för konsumtion ägg plus 3 kr/förpackning. Det är små ägg eller av annan orsak inte duger för kläckning

3 kr/st. för avelsägg

25 kr/st. för hönor och tuppar.

 

Copyright © All Rights Reserved